Kuva tulossa
09.06.2022

Päivän pyrähdys Pogostalla - ohjelmaehdotus kulttuurin näikäisille

Travel Ilomantsin viikko-ohjelmat tarjoavat myös valmiita ohjelmaehdotuksia. Päivän pyrähdyksellä pääset alkuun ja nähtävää jää vielä seuraavallekin kerralle.

Päivän pyrähdys Pogostalla - ohjelmaehdotus kulttuurin nälkäisille

10.00–11.00     Aamupäiväkahvit Savottakahvila Möhkön Mantassa
Vitriinissä valmiina niin Piikojen pahe kuin Herrojen herkkukin tai ehkä lautaselle päätyy Suklaahurma tai Sällin Särvin?

11.00–13.30     Möhkön ruukki
Möhkön Ruukkialueen tarjonta yllättää kävijän kerta toisensa jälkeen. Kahvin jälkeen virkeänä taltutellaan kulttuurinnälkää ensin Möhkön kesän 2022 teemanäyttelyissä:
Möhkönvirta-nykytaidenäyttely ja Omiensa joukossa —kyläkuvaaja Rudolf Salomaan valokuvia. Näyttelyähkyn välttämiseksi on suositeltavaa jaloitella hetki Lemmenpolulla ja kurkistaa uimahuone Ryöppyyn. Loppuun vielä Möhkön ruukin perusnäyttelyihin tutustuminen ruukinkartano Pytingissä ja kaupparakennus Ambarissa.

13.30–14.00 Ajomatka Möhkön kylältä Parppeinvaaralle

14.00–15.00     Nykykarjalainen pitopöytä Parppeinpirtissä
Hyvin myöhäinen lomalaisenlounas karjalaista ruokakulttuuria nauttien. Parppeinpirtin ehdottomia hittituotteita ovat talon piirooleipomossa valmistetut uunituoreet piiroot ja ilomantsilaiset vatruskat.

15.00–15.30 Runonlaulujen jäljillä, Parppeinvaaran runokylässä
Runonlaulajan pirtissä, Parppeinpirtin naapurissa alkaa kaikkina kesäpäivinä klo 15.00 opastus. Tiiviissä 20 minuutin paketissa niin elävää kantelemusiikkia kuin tarinoita ilomantsilaisesta runonlauluperinteestäkin.

15.30–16.00     Jäätelötauko
Mateli Kuivalatarta pidetään yhtenä tärkeimmistä Kantelettaren karjalaisten runojen laulajista. Hyvällä säällä Parppeinpirtin kupeessa avaa Matelin Makia – Pirtin pieni jäätelöpuoti luukkunsa. Matelin Makiasta voi ostaa pohjoiskarjalalaisen Jäätelövankkurin erikoisherkkuja.

16.00–17.00     Parppeinvaaran runokylän näyttelyt
Jos kulttuurimahaan mahtuu vielä kuvataidetta, kannattaa suunnata Katsantoja-näyttelyyn. Jos sielu kaipaa annoksen metsää, on syytä astella Luontopirtti Mesikän näyttelyyn, joka kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta: perinteistä, metsästyksestä sekä paikallisen luonnon erityispiirteistä.