Luontopirtti Mesikkä

Luontopirtti Mesikkä. Kuva: Topi Ylä-Mononen / Ilomantsin Museosäätiö

11.11.2021

Parppeinvaaran runokylän talviterveiset

Parppeinvaaran runokylä palvelee asiakkaita talvikaudella 1.9.-31.5. keskiviikkoisin klo 12-16 sekä ennakkovarauksella.

Kuten monet eläinlajit, myös Parppeinvaaran runokylän useat museorakennukset lepäävät talvikauden yli ja keräävät voimia tulevaa sesonkia varten. Kuten eläinkunnassakaan, kaikki eivät kuitenkaan nuku talviunta. Virkeästi valveilla pysyttelevät Luontopirtti Mesikkä, meidän oma eläinmuseomme museokauppoineen, sekä Runonlaulajan pirtti.

Luontopirtti Mesikän näyttely kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta: perinteistä, metsästyksestä sekä paikallisen luonnon erityispiirteistä. Luontopirtti Mesikässä on aistittavissa pohjois-karjalaisen luonnon tyypillisimmät eläinlajit, upeita maisemia sekä tunnelmallinen äänimaisema. Näyttelytilaan rakennetuissa dioraamoissa tutuiksi tulevat niin suomaisema kuin kuiva kangasmetsä eläimistöineen. Lisäksi Luontopirtti Mesikässä voi perehtyä muun muassa kansanuskomuksiin, kuunnella kurkien ääntelyä ja hämmästellä kahdella jalalla seisovan karhun kokoa. Luontopirtti Mesikkä soveltuu erinomaisesti myös lapsivieraille, niin leikki-ikäisille kuin eri-ikäisille koululaisillekin. Karhuluolan uumenissa voi hetken leikkiä lukuisilla nalleillamme ja tutkia karhukirjojemme satu- ja uskomusmaailmaa.

Runonlaulajan pirtin ilmapiiri ja esineistö viestittävät vanhan karjalaisen pirtin tunnelmaa. Runopirtissä voi tutustua Parppeinvaaran runokylän historiaan, Suomen kansallissoittimeen kanteleeseen ja runolaulun historiaan Ilomantsissa, Suomen itäisimmässä kunnassa. Runopirtissä sijaitsee myös laaja erikielisten Kalevala -teosten kokoelma sekä ilomantsilaisesta runolauluperinteestä kertova interaktiivinen multimediaesitys. Runopirtissä on myös esillä kaksi kertaa vuodessa vaihtuva teemanäyttely, joka talvikaudella 2021-2022 on ilomantsilaisen Mantsin Matisset -ryhmän Yhdessä -näyttely. Se esittelee kolmen naisen yhteisen innostuksen ja keskustelun synnyttämiä töitä, jotka jatkavat vilkasta vuoropuheluaan näyttelytilan seinillä. Näyttely on esillä Runonlaulajan pirtissä 8.9.2021-18.5.2022. Lisätietoja näyttelystä löydätte täältä.

Museokaupassamme myymme laadukkaita paikallisia tuotteita, joita ostamalla tuette ilomantsilaisia ja pohjoiskarjalaisia käsityöläisiä ja yrityksiä. Museokaupastamme löydätte muun muassa käsitöitä ja keramiikkaa, kirjoja, leluja, pelejä, koruja, luonnonkosmetiikkaa, makeisia sekä erikoiskahvia ja -teetä. Museokauppaan on vapaa ja esteetön pääsy ja se on avoinna museon aukioloaikoina.

Matelin ja Korhosen museoaitat, tsasouna ja Rajakenraalin maja lepäävät toukokuuhun saakka, kunnes niiden näyttelyt asetellaan jälleen paikalleen ja uusi kesäkausi avataan. Kauniita unia horrostajille ja tervetuloa Parppeinvaaralle teille, jotka ette horrosta! Parppeinvaaran runokylä palvelee asiakkaita talvikaudella 1.9.2021-31.5.2022 keskiviikkoisin klo 12-16 sekä muina aikoina ennakkovarauksella.