Kuva tulossa
13.05.2022

Kurkistus Parppeinvaaran runokylän ja Möhkön ruukin kesään

Ilomantsin Museosäätiön kohteet Parppeinvaaran runokylässä sekä Möhkön ruukilla avaavat ovensa yleisölle 1. kesäkuuta. Kesäkauden näyttelyt viihdyttävät ja avartavat, koskettavat ja kannustavat.

Parppeinvaara toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi kantelemusiikin ja nykykarjalaisten pitopöytien äärelle!

Ilomantsin Parppeinvaaran runokylän museokohteet ja Ravintola Parppeinpirtti muodostavat ainutlaatuisen kulttuurikokonaisuuden, joka suo kävijälle kokonaisvaltaisen näkymän niin muistojen Karjalaan kuin elävään nykyajan maistuvaan ja muistuvaan karjalaisuuteen.

Ravintola Parppeinpirtin palvelu nykykarjalaisine pitoaterioineen on karjalaisen vieraanvaraisuuden oivallinen esimerkki. Runokylän museoalue on kiehtova kokonaisuus, jossa yhdistyvät karjalainen kulttuuri, runolauluperinne, luonto, sotahistoria ja taide. Runonlaulajan pirtissä soi elävä kantelemusiikki kaikkien vierailijoiden iloksi.

Ilomantsin Matkailuyhdistyksen matkailuneuvonta sijaitsee Luontopirtti Mesikässä aivan Parppeinvaaran runokylän sydämessä. Infossa palvellaan matkailijoita Runokylän aukioloaikoina.

Parppeinvaaran runokylän teemanäyttelyt 2022

Parppeinvaaran runokylän Runonlaulajan pirtin vaihtuvien näyttelyiden tilassa on esillä 1.6. alkaen August & Alma – paimenlapset -näyttely, joka on suunniteltu erityisesti lapsille kokeiltavaksi ja koettavaksi, ei vain katsottavaksi. Toiminnallinen näyttely johdattaa kävijänsä paimentamaan lampaita paimenlasten mukana pitkin metsiä ja saloja. Matkan aikana selviää, millaisena metsä uskomuksineen ja tarinoineen näyttäytyi 1800-luvun paimenlasten silmin. Millainen oli lapsen rooli omavaraistalouden ajan maatalossa, kun ihmiset elivät tiiviisti luonnon rytmissä? Näyttely sisältää tehtäviä, pehmoeläimiä ja esineitä tutkisteltaviksi. Näyttelyn on kuvittanut kuvataiteilija Pive Toivonen ja se perustuu osin Sagalundin museon arkistotietoihin. Näyttely on suunniteltu lapsille 4-vuotiaasta ylöspäin. Näyttelyn on tuottanut Sagalundin lastenkulttuurikeskus. Näyttely on esillä Runonlaulajan pirtissä 1.6.—31.8.2022.

Katsantoja —näyttely pohtii mitä jää näkemättä, kun unohtaa katsoa? Millaiset ovat katsojan kasvot? Kolmen ilomantsilaisen taiteilijan katseet ovat vuoroin lähellä, vuoroin hänessä, joka läheltä katsoo. Omatahtoiset teokset ovat houkutelleet tekijänsä toistuvasti ulos aiotuista aiheista. Katsantoja-näyttely kerää yhteen lähellä nähdyt, näkijän kasvot sekä riemukkaat harhapolut. Näyttelyn taiteilijoina ovat Terhi Ilosaari, Nina Kaasalainen-Palviainen ja Marjut Purmonen. Näyttely on esillä Parppeinvaaran runokylän museoaitoissa sekä Luontopirtti Mesikässä 1.6.-31.8.2022

Parppeinvaaralla tapahtuu

Parppeinvaaran runokylän tupakonsertteja järjestetään torstaisin 30.6.–4.8.

Parppein Vaaraviikkoa vietetään viikolla 27 (4.7.–9.7.)

Tapahtumaviikon aloittaa Rajakenraalin päivä, jota vietetään sotahistorian parissa maanantaina 4.7. Vierailevana puhujanamme on yliopistonlehtori ja Venäjän historian dosentti Kati Parppei Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitokselta. Tiistaina 5.7. vietetään Pikkuvaaraa koko perheen ohjelmistolla. Keskiviikkona 6.7. Runovaara -tapahtumapäivä nautiskellaan runouden äärellä. Työpajat ja runomaistiaiset johdattavat tutustumaan runouden rikkaaseen kirjoon aina runoperinteestä nykyrunouteen. Kuvataidevaara torstaina 7.7. juhlistaa Suomen kuvataiteen päivää taidetyöpajoin ja pienoisnäyttelyin. Perjantaina 8.7. vietettävä Runolauluvaara nostaa esille omaa runolauluperinnettämme työpajoin, tupakonsertein ja luennoin. Lauantaina 9.7. vietettävää Kansanperinnevaaraa rytmittävät muun muassa museon erikoisopastukset, perinteentaitajien työnäytökset, lauantaikonsertti sekä äänimaailmallinen luento suomalaisen kansanparannuksen perinteestä.

Matelinpäivänä 23.7. Parppeinvaaran Ravintola Parppeinpirtille saapuu konsertoimaan Yhden naisen orkesteri Maija Kauhanen.

Maija Kauhasen vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea kantele ja groovaavat lyömäsoittimet - polyrytmien sekä vahvan beatin kutoma syke yhdistettynä hypnoottisiin melodioihin luovat ainutlaatuisen äänimaailman vain yhden muusikon voimin. Maija Kauhanen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kansanmuusikoita, joka on esiintynyt aktiivisesti ympäri maailman lavoja. Maijan erikoistumisalue on harvinainen Saarijärven kantele ja sen monet, osin jo häviämässä olevat soittotyylit. Hän kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita sekä täysin uusia soittimia. Maijan musiikissa liikutaan vahvoissa tunnelmissa ja useassa kappaleessa teemana ovat eri-ikäisten naisten kohtalot. Tekstit kertovat ihmissuhteiden haasteista ja peloista, mutta mukaan mahtuu myös paljon iloa, lohtua ja toivoa.

Karhuja? Museokarhuja! Lastentapahtuma 13.8. kutsuu koko perheen tutustumaan karhuun ja siihen liittyvään mytologiaan.

Lisää tapahtumia löydät osoitteessa www.parppeinvaara.fi

 

Möhkön ruukki tarjoaa elämyksiä rajakylässä

Möhkön ruukin rikas historia Suomen itäisimmässä kylässä on täynnä kiehtovia tarinoita. Pysyvät näyttelymme kertovat ruukkiajasta, sotahistoriasta sekä suurten savotoiden ja uittojen ajasta. Möhkön upea ruukinpuisto on täynnä historiaa ja vieressä virtaavan kosken kuohunta rauhoittaa kiireisenkin kulkijan mieltä.                                  

Teemanäyttelyt 2022

Omiensa joukossa – Kyläkuvaaja Rudolf Salomaan valokuvia -näyttely on nähtävissä 1.6. alkaen Möhkön ruukin päärakennuksessa Pytingissä.

Möhkönvirta 2022 -nykytaidenäyttely on esillä 1.6. alkaen Möhkön ruukkimiljöössä sekä museorakennuksissa, muun muassa päärakennus Pytingissä sekä vanhassa ja uudessa masuunissa.

Möhkön ruukilla tapahtuu

Seppä työskentelee Möhkön ruukin Takojan tiistaissa kesätiistaisin 21.6.–26.7.

Möhkön ruukkipäivä – Että muistaisimme 10.7. sisältää nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Koko perheen Valon yö -tapahtumaa vietetään lauantaina 27.8.

Lisää tapahtumia löydät osoitteesta www.mohkonruukki.fi tai www.mohko.net

 

Parppeinvaaran runokylä ja Möhkön ruukki ovat Museokortti-kohteita! Muista tutustua myös pääsymaksuttomiin Museokauppoihimme.