Kuva tulossa
12.05.2023

Möhkön ruukin kesäkausi alkaa 1. kesäkuuta

Ilomantsin Museosäätiön kohteet Parppeinvaaran runokylä ja Möhkön ruukkimuseo avaavat ovensa kesäkauteen jälleen 1. kesäkuuta. Kesälle on luvassa mielenkiintoisia näyttelyitä, kiehtovia tarinoita ja mahtavia tapahtumia.

Ilomantsin Museosäätiön kohde Möhkön ruukki avaa ovensa kesäkauteen jälleen 1. kesäkuuta. Kesälle on luvassa elähdyttäviä näyttelyitä, kiehtovaa historiaa ja mahtavia tapahtumia.

Möhkön ruukki on Möhkön kylän sydän. Vanha ruukkialue oli aikanaan jopa Suomen suurin järvimalmista rautaa tuottanut teollisuuslaitos. Nykyään ruukkialue palvelee museo- ja virkistysalueena. Möhkön ruukin pääsylippuun sisältyvät näyttelyt ruukin päärakennuksessa Pytingissä: Malavista sukunaksi esittelee raudan valmistusta Möhkön ruukilla, ja Möhkö sodassa kertoo Möhkön kylän vaiheista sodan jaloissa. Metsien Möhkö valaisee rautaruukin toiminnan päättymisen jälkeistä metsätyön kautta. Lisäksi lippuun sisältyvät museon ulkoalueella sijaitsevat masuunien rauniot ja ruukin paja. Möhkönvirta -nykytaidenäyttely sijoittuu museonäyttelyiden rinnalle ja lomaan. Nykytaide museoesineiden lomassa luo kiinnostavaa vuoropuhelua nykytaiteen ja museoidun menneisyyden välille. Nykytaidenäyttely on jo pitkään ollut osa Möhkön ruukin kesää, ja tänä vuonna mukana näyttelyssä on yhdeksän taiteilijaa ympäri Suomea sekä Virosta ja Belgiasta.

Möhkön ruukin ulkoalue on myös upea käyntikohde. Möhkönkosken äärellä risteilevät polut ja vanhat kanavat. Polut johtavat myös Möhkönkosken yli vievälle sillalle, jonka kautta pääsee Möhkön Arboretumiin, puulajipuistoon.

Möhkön ruukin historiaan ja näyttelyihin pääsee tutustumaan sekä omatoimisesti että opastetuilla kierroksilla. Erilaisilla teemaopastuksilla pääsee kuulemaan ruukin historiasta, ulkoalueen rakennuksista, sepän työskentelystä sekä muista mielenkiintoisista aiheista. Teemaopastuksien tarkempiin kuvauksiin voi tutustua tarkemmin myös nettisivuillamme osoitteessa www.mohkonruukki.fi.

Yhteistyössä Möhkön Matkailuyhdistys ry.:n kanssa tuottamissamme kesän tapahtumissamme teemana on luonto. Sunnuntaina 9.7. vietetään Möhkön ruukkipäivää, jonka monipuolinen koko perheen ohjelma sisältää runsaasti luontoon liittyvää tekemistä ja kokemista. Valon yö lauantaina 26.8. sytyttää tunnelmalliset valot Möhkön ruukkialueelle. Hämärtyvässä illassa syttyvien valojen loisteessa nautitaan hyvästä ruuasta, mukavasti tekemisestä ja yhdessä olosta. Kaiken lisäksi tapahtumaan on vapaa pääsy, sillä se on osa Pohjois-Karjalan Maakuntapäivän tapahtumia.

Möhkön ruukki on avoinna 1.kesäkuuta -31.elokuuta päivittäin. Poikkeuksena on juhannusaatto, jolloin ruukki on suljettu. Juhannuspäivänä ruukkimuseo on avoinna klo 11-20.

Lisätiedot tapahtumistamme, näyttelyistämme, aukioloajoistamme ja pääsylippujemme hinnoista löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta www.mohkonruukki.fi.