Kuva tulossa
12.05.2023

Parppeinvaaran runokylän kesäkausi alkaa 1. kesäkuuta

Ilomantsin Museosäätiön kohteet Parppeinvaaran runokylä ja Möhkön ruukkimuseo avaavat ovensa kesäkauteen jälleen 1. kesäkuuta. Kesälle on luvassa mielenkiintoisia näyttelyitä, kiehtovia tarinoita ja mahtavia tapahtumia.

Ilomantsin Museosäätiön kohde Parppeinvaaran runokylä avaa ovensa kesäkauteen jälleen 1. kesäkuuta. Kesälle on luvassa mielenkiintoisia näyttelyitä, kiehtovia tarinoita ja mahtavia tapahtumia.

Parppeinvaaran runokylä Ilomantsin keskustan tuntumassa on tuulahdus karjalaista kulttuuria. Kanteleensoittajamme ja runolaulajamme vuorottelevat oppaina koko kesän. Heidän opastuksiaan on mahdollista päästä kuulemaan aina runokylän aukioloaikoina. Runokylän pääsylippuun sisältyvät näyttelyt Luontopirtti Mesikässä, omassa luontomuseossamme; Matelin museoaitoissa sekä Rajakenraali Raappanan majassa. Lisäksi lippuun sisältyvät Runonlaulajan pirtti ja sen kesäkauden näyttely Minä ja eläinkunta - Karoliina Ahvenaisen taidetta. Korhosen museoaitoissa esillä oleva taidenäyttely Metsän neito, kultakämmen - Virve Kallion tilataidetta karhunpeijaisperinteestä avaa puolestaan myyttistä suhdettamme karhuun.

Kesän tapahtumissamme teemoina ovat muun muassa sotahistoria, kansanperinteet ja taide. Vaaraviikko -tapahtumakokonaisuus heinäkuun alussa viikolla 27 alkaa Rajakenraalin päivällä maanantaina 3.7. Tapahtumassa historiantutkija Heidi Ruotsalainen kertoo sotilasasiamiesjärjestelmän varhaisista vuosista. Lisäksi Rajakenraalin majan esittelyn ohessa Raappanan monologi tuo esille mottimestari Erkki Johannes Raappanan lämpimän persoonan. Tiistaina 4.7. Vaaraviikko jatkuu Kansanperinnevaara -tapahtumapäivällä. Päivän ohjelmistossa tutustutaan opastuksin ja työpajoin kanteleensoittoon, kansanperinteen keinoihin elää sopusoinnussa luonnon kanssa sekä ilomantsilaiseen runolauluperinteeseen. Lisäksi runolaulajamme esittää sydämeenkäyviä otteita siirtokarjalaisten lauluista ja itkuista. Koko perheelle suunnatut kanteletyöpajamme, Soiva Satuhetkemme sekä Otavaisen olkapäillä -teemaopastus karhun maailmaan on suunnattu erityisesti lapsille ja lapsenmielisille museovieraillemme. Keskiviikkona 5.7. Taidevaarassa juhlistetaan erilaisia taidemuotoja ja taiteen tekemisen rikkautta. Päivän aikana voi osallistua runo- ja kirjoitustyöpajoihin, maalata Parppeinvaaran näkymiä taiteilijan ohjauksessa tai omatoimisesti, keskustella taiteesta, nauttia runoudesta ja runoperinteestä ja hurmaantua musiikista.

Heinäkuussa torstaisin 6.-27.7. Parppeinvaaralla nautiskellaan myös Runonlaulajan pirtin tupakonserteista. Konserteissa esiintyy taitavia instrumenttinsa taitajia pianisteista ja kanteeleensoittajista runolaulajiin. Heinäkuu huipentuu runonlaulaja Mateli Kuivalattaren muistoksi järjestettävään Matelin päivään 22.7. Päivän aikana juhlitaan kenties tunnetuimman ilomantsilaisen runonlaulajan perintöä Mateli -teemaopastuksin ja runolauluesityksin. Illalla Matelin päivän konsertti päättää juhlapäivän kanteletaiteilija Hanna Ryynäsen esityksellä.

Parppeinvaaran runokylä on avoinna 1.kesäkuuta -31.elokuuta päivittäin. Poikkeuksena on juhannusaatto, jolloin runokylä on suljettu.

Lisätiedot tapahtumistamme, näyttelyistämme, aukioloajoistamme ja pääsylippujemme hinnoista löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta www.parppeinvaara.fi.