Möhkön ruukin päärakennus Pytinki

Möhkön ruukin näyttelyt sijaitsevat ruukinkartano Pytingissä.

15.04.2023

Kahden päivän lomanen Ilomantsin Möhkössä omaan tahtiin

Miten osaisi maistella parhaat palat Möhkön kesätarjonnasta? Vieläpä niin, että elämyksestä toiseen voisi edetä pitkälti omaan lomatahtiin?

Möhkön kesä tarjoaa mielenkiintoisia opastuksia ja mainioita järjestettyjä retkiä. Alle on poimittu Möhkön kesäohjelmasta asioita, joita voi kokea oppaatta ja miltei omaan tahtiin. Kellonajat ja aikataulut ovat vain ehdotuksia. Loma-aikavyöhykkeellä huoletonna tepastelevalle on listattu museoiden, ravintoloiden ja kahviloiden aukioloajat.

Ehkä haluat jäädä pidemmäksi aikaa ja yhdistää vierailuusi jonkun Möhkön kesän kohokohdista?

Teatteri Möhkö: Ainoo auttamassa
Möhkön ruukkipäivä 9.7.2023
Valon Yö Möhkössä 26.8.2023

Ensimmäinen Möhkö-päivä      

11.00 – 12.00 Möhkön ruukki
Möhkön ruukki oli aikoinaan Suomen suurin raudantuottaja ja tarjosi työtä sadoille ihmisille. Päärakennus Pytingin näyttelyssä saa tutustua Möhkön rautaiseen historiaan. Jatkosodan loppuvaiheissa Möhkön suunnalla käydyillä taisteluilla oli ratkaiseva merkitys koko sodan lopputulokselle. Möhkö sodassa - näyttelyssä historiaa sekä talvi- että jatkosodan vaiheista. Metsien Möhkö -näyttely kertoo raudanvalmistuksen jälkeisestä ajasta, jolloin kyläläiset saivat elantonsa metsätöistä.

Historian havistessa vierellä, säväyttävät Möhkön ruukkimuseon rakennuksissa ja pihapiirissä yhdeksän taitelijan Möhkönvirta-nykytaidenäyttelyn teokset.
Lue lisää Möhkön ruukista ja näyttelyistä

Möhkön ruukki avoinna:
kesä- ja elokuussa klo 11-17
heinäkuussa klo 10-18
 

12.00 – 12.30 Matka Möhköstä Petkeljärven kansallispuistoon

Möhkön kylältä Petkeljärven kansallispuiston ytimeen, Petkeljärvi Centerin pihaan on matkaa 12 kilometriä. Autoillen matka taittuu vartissa, mutta taipaleen voi taittaa myös pyöräillen.
Möhkön Mantan Luontopalveluilta vuokraat pyörän vaivattomasti.

Useina kesäkeskiviikkoina sekä kahtena viikonloppuna Möhköstä Petkeljärven kansallispuistoon pääsee jokiveneen kyydissä. Lue lisää jokivenevuoroista.                                                    

12.30 – 13.30 Evästauko Petkeljärvi Centerin kahviossa
Petkeljärven kansallispuiston retkeilykeskuksen kahvila ja luontotupa avoinna:
1.-31.5.2023 pe-su 12-17
1.6.-31.8.2023 ma-su 12-18
1.9.-15.10.2023 la-su 12-16
16.10.-22.10.2023 ma-su 12-16
Keittiö sulkeutuu tuntia ennen ovia.

13.30 – Luontoelämyksiä Suomen pienimmässä kansallispuistossa

Petkeljärvi Center sijaitsee kauniilla mäntykankaalla, kirkkaan vesistön ympäröimällä niemellä. Lähistön vesistöillä voi liikkua luontoa kajakista, kanootista tai soutuveneestä käsin ihaillen. Petkeljärvi Centerillä on tarjolla monipuolinen vuokravalikoima.

Patikoijalle kansallispuistossa on kolme merkattua reittiä:

  • Kuikan Kierros, 6,5 km ympyräreitti
  • Harjupolku, 3,5 km ympyräreitti
  • Korkeasärkän polku, 2 km/suunta

Majoitus

Jos kesäyönä malttaa hetkeksi nukahtaa, on majoittujalle tarjolla monta vaihtoehtoja. Petkeljärvi Centerin ohessa on leirintäalue ja huoneistomajoitusta. Voit myös vuokrata kokonaisen puistonvartijan majan.
Petkeljärvi Center:
Puistonvartijan maja ja huoneet
Leirintäalue

Ehkä palaat yöksi takaisin Möhkön kylälle? Mantan Majatalon suojista löytyy rauhalliset yöunet tarjoavia huoneistoja. Mantan Majatalo

Toinen Möhkö-päivä

Aamupäivä vierähtää puistomaisissa tunnelmissa. Kävelynkaipuinen kerää kaikki kolme elämystä, rauhallista ihmettelyä janoava keskittyy vain yhteen.

  1. Möhkön Arboretum löytyy ruukinpuiston ja Lotinakosken kävelysillan takaa. Kyseessä on talkootöinä hoidettu puu- ja pensaslajien kokeilupuisto. Tämä Manner-Euroopan itäisin arboretum yllättää ensikertalaisen monipuolisuudellaan.
  2. MOBO-suunnistus tarjoaa hauskan tavan tutustua Möhkön kylään kartta kädessä kulkien. Lomailija voi keskittyä vain ruukinpuiston kulttuurimaisemassa oleviin rasteihin. Pientä hikeä toivova rymyää kaikki 14 rastia metsäisimpiä myöten.
  3. Lemmenpolku
    Ruukin päärakennuksen Pytingin pihalta lähtee noin kilometrin mittainen Lemmenpolku. 1800-luvun lopulla tehtaanjohtajan nuori rouva astahteli häntä varten perustetulla polulla. Polku kulkee ruukin idyllisellä puistoalueella, jota reunustaa Koitajoki komeine kuohuineen. Puistossa käyskennellessään löytää sympaattisen uimahuone Ryöpyn, sepän pajan sekä masuunien rauniot.
    Kesätiistaisin on tarjolla opastettu kävely: Lemmenpolulta masuuneille

11.00 – 12.00 Savottakahvila Möhkön Manta
Klassinen kesäpäivä Möhkössä vaatii vierailun Savottakahvila Möhkön Mantaan. Aikoinaan satasaarisella Koitereella savottatyöntekijöitä palvellut uiva savottakämppä on nyt lomailijan herkkukeidas. Piikojen pahe, Suklaahurma, Rapparin reilu tai Sällin Särvin siirtävät sopivasti nälkää, jotta lomailija jaksaa vielä yhden nähtävyyden ennen notkuvan pitopöydän ääreen siirtymistä. Herkkujen äärellä huokaillessa voi tutustua laivan historiaan sekä elämään uitoilla ja savotoilla.

12.00 – 14.00 Öykkösenvaara ja Ilomantsin sotatie
Ilomantsin Sotatie on kokonaisuudessaan 150 kilometrin mittainen verkosto, jonka varrella on muistomerkkejä, opastustauluja, museoita, rakennuksia ja entisöityjä taisteluasemia. Sotatie-kartalla on ääniopastuksia, joita kuunnellen omatoimimatkaaja pääse vaivattomasti syvemmälle paikan historiaan.

Jos haluaa tutustua vain yhteen Sotatien kohteeseen, on Möhkön lähistöllä oleva Öykkösenvaara oiva valinta. Öykkösenvaaran taistelualue on luokiteltu ensimmäisen luokan sotahistorialliseksi kohteeksi, josta löytää kunnostettuja puolustusrakenteita, taisteluasemia sekä rakennustaiteellisesti ainutlaatuisen opastuskeskuksen.

14.00 – 14.30 Ajomatka Öykkösenvaaralta Parppeinvaaralle

14.30 – 16.00 Ravintola Parppeinpirtin nykykarjalainen pitoateria

Jos vain yhden ruokaelämyksen kokee Ilomantsin vierailullaan, on Parppeinpirtin pitopöytä vahva ehdokas. Nykykarjalainen pitopöytä notkuu itäistä perinnettä kunnioittavia herkkuja paikallisella persoonalla höystettynä.

Ravintolan nurkan piirootsupusta eli perinneleipomosta. Siellä valmistuvat uunituoreet karjalanpiirakat ja ilomantsilaiset vatruskat.

Pöytävarausta tehdessä kannattaa varata aidot vatruskat ja karjalanpiirakat kotiin viemisiksi.
Pitoateria katettuna 1.-30.6.2023 klo 11-16, 1.-31.7.2023 klo 11-18 ja 1.-31.8.2023 klo 11-16.

Lue lisää: Nykykarjalainen pitoateria